Baarnsche Ansicht “Weetje”

Soms zijn er van die dingen die je ziet op een Baarnsche Ansicht die vragen oproepen. Dan ga ik toch maar eens een rondje Googlen om te kijken of ik het antwoord kan vinden.
Daar maak ik dan weer een leuk verhaaltje van en noem ik voortaan “Weetje”
In mijn verzameling Baarnsche Ansichten zitten een aantal kaarten waar overdreven veel tekst op de voorzijde staat. Veelal een persoonlijk verhaal van de zender naar de ontvanger. Opvallend is ook het gepriegel hoe dit geschreven is, maar dat kan ook niet anders op een vaak zeer beperkte ruimte. Waarom niet op de achterkant geschreven?

Het blijkt zo te zijn dat je in eerste instantie niks op de achterzijde van een ansichtkaart mocht schrijven, behalve dan natuurlijk het adres waar de ansicht heen moest. Zo was ook de indeling trouwens, want de achterkant was niet in twee gedeeltes gesplitst, maar het adres liep vaak van links naar rechts over de hele breedte. In jargon wordt dit een doorloper genoemd.
Vanaf 1906 mocht er niet meer op de voorzijde geschreven worden, maar moest de tekst op de achterkant. Voor verzamelaars is dit dan weer handig om te weten, want staat er tekst op de voorkant, dan is de ansichtkaart zo goed als zeker van voor 1906 dus.


