Wat is een Baarnsche Ansichtkaart?

Wat maakt nou een oude ansichtkaart, een Baarnsche Ansicht? Een vraag die eigenlijk heel simpel te beantwoorden is, want uiteraard moet er een afbeelding van Baarn, Eembrugge, Lage Vuursche of Soestdijk op de voorkant staan. Daarnaast en dat is zeker net zo belangrijk, moeten er op de achterkant lijntjes staan waarop het adres geschreven kan worden. Dat maakt het namelijk dat het een ansichtkaart is en niet “slechts” een foto of plaatje. Er zijn namelijk ook beste veel zogenaamde fotokaarten in omloop, maar de lijntjes op de achterzijde zijn voor mij een belangrijk criterium, waar niet aan te tornen is. Om bovengenoemde reden dat het dan geen ansichtkaart is, maar om eerlijk te zijn ook om mijzelf te beschermen. Want, voor je het weet heb je er een verzameling Baarnsche foto’s naast.
Inmiddels zijn ook alle door mij gepubliceerde Baarnsche Ansichten voorzien van een zogenaamd watermerk, dit om de kaarten te beschermen, want ik zag in het verleden regelmatig ansichtkaarten verschijnen (zelfs in presentaties) zonder bronvermelding. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en trouwens ook niet nodig, want als iemand een keer gebruik wil maken van een Baarnsche Ansichtkaart, dan kan dat natuurlijk altijd.
De oudste Baarnsche Ansichtkaart?
Tja, om eerlijk te zijn weet ik dat niet en dat is eigenlijk heel suf, want de afgelopen maanden heb ik alle Baarnsche Ansichten in mijn handen gehad, maar vergeten naar de exacte poststempel te kijken. Dat ga ik zeker nog doen en dan kom ik er op terug.
De oudste bekende (gemelde) ansichtkaart van Baarn is gestempeld in januari 1896 en in gemeld (waarschijnlijk ook in bezit) door Jan Koops (bron: https://www.prentbriefkaarten.info/utrecht.html) Ter info, de oudste bekende Nederlandse ansichtkaart dateert uit 1892.

Leuk die oude kaarten van Baarn. De voorkant maar ook de tekst erbij.
Dank je wel!